КГБ е най-емблематичната и най-страшната от тайните служби“, обобщава авторът Бернар

...
КГБ е най-емблематичната и най-страшната от тайните служби“, обобщава авторът Бернар
Коментари Харесай

Нова сензационна книга за КГБ излезе у нас

„ Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е най-емблематичната и най-страшната от тайните служби “, обобщава авторът Бернар Льоконт, който родните читатели познават от „ Тайните на Кремъл “, в своята нова книга на български – „ Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Истинската история на руските секрети служби “.

В нея френският публицист и експерт по съветските въпроси пише, че историята на тази политическа полиция, основана през 1917 година и разпусната през 1991-ва, подхожда доста навръх историята на Съюз на съветските социалистически републики, и предизвестява, че врагът е на всички места.

Между страниците на новото четиво Льоконт прави подробен и занимателен роман за войната на тихия фронт освен в Русия, само че и в чужбина, за изумителното невидимо въздействие на съветските служби в международната история и за дълбочината на проникването им в демократичния свят. Изданието с логото на „ Кръг “ излиза на 13 януари в положителния превод от френски на Гриша Атанасов.

Абревиатурата Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от години е синоним на кървави секрети, смразяващи убийства и тотално неуважение на човешкия живот и гражданските права. От Ленин и Сталин до Брежнев и Путин – всеки употребява Комитет за Държавна сигурност (на СССР) като машина за надзор и репресии.

Страшилищата Дзержински, Ягода, Ежов и Берия са единствено дребна част от нейните лица. Подчинените им чекисти имат квоти за арести, изтезания и разстрели, смазват човешки ориси, наблюдават, подслушват, преследват…

Милиони са убитите, заточените в сибирските лагери, оповестените за „ невменяеми ”, „ врагове на революцията ”, „ предатели ”, „ злодеи ” и „ контрареволюционери ”. Палачите обаче също не са пощадени – всеки идващ началник на политическата полиция брутално отстрани предшественика си, а чистките минават даже през водачите на Комунистическата партия.



През годините КГБ овладява с тънкости дезинформацията и сполучливо управлява всички осведомителни канали, както и изкуствата, науката, религията, образованието, медиите, полицията, армията, етническите малцинства… Още от основаването си майсторски изплита и интернационалните мрежи, чиито конци дърпa до ден сегашен.

Резултатите от тоталното манипулиране на масите в Съюз на съветските социалистически републики, а и в други страни по света, са забележими. Мнозина даже стигат до такава степен да настояват, че перестройката е родена във въображението на шефовете на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), като основната цел е била да се резервира моделът на ръководство и в модерния свят.

Както написа Льоконт в „ Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “, през днешния ден с помощта на президентските мандати на Путин политическата полиция е възвърнала мястото си във „ вертикалата на властта ”. Но остава един огромен въпрос: Ще допусне ли човечеството тази тирания над руснаците да продължава да управлява ориста и на други страни?

Бернар Льоконт (р. 1949) е известен френски публицист, редактор и създател на документални книги. Възпитаник е на Националния институт за ориенталски езици и цивилизации, където учи съветски и полски, както и на Парижкия институт за политически проучвания. Отразявал е всички основни за последните години на Студената война събития, като тематиките, които го вълнуват изключително мощно, са разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, краят на комунизма в Европа, съветско-френските връзки и други

През пролетта на 2022 година издателство „ Кръг “ разгласява най-популярната му книга „ Тайните на Кремъл “, чието самобитно продължение е „ Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Истинската история на руските секрети служби “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР